就业网
 首页  招就办概况  就业快讯  招聘信息  职业指导  创业教育  企业服务  就业政策  毕业手续  资料下载
最新消息 · 青春绽放 梦想启航    2019/03/27      · 2020届毕业班主任第一次就业培训交流会    2019/05/28      · 黄山开源发展集团有限公司    2019/05/22
站内搜索:
当前位置: 首页 > 职业指导 > 职业规划 > 正文

就业tips
2019-05-30 09:00

总说毕业遥遥无期,可转眼就要步入社会丨你需要的就业tips

上周的北京,迎来了连续几天的35度以上高温,2019年的夏天真的来了!而每年夏天,我们都会遇上一个永恒的话题 —— 毕业。

已经毕业的你或者正要毕业的你,你的毕业情绪(曾)是什么样的呢?是对学生时代终结的不舍?是对校园生活的留恋?是对未来海阔天空的憧憬?亦或是“剑未佩妥、出门已是江湖”的忧心忡忡?对于大多数高校毕业生来说,择业、就业可能是毕业阶段最劳心费神的事情。在这个选择与被选择的过程中,我们需要顾及的因素太多,生怕一个不小心就行差踏错。所以,在这个临近毕业的时节,为大家盘点了择业时应关注的几点核心问题;希望能够为首次择业或计划重新择业的你,提供些许参考

。❶行业前景Industry prospects古语有云“三百六十行,行行出状元”,然而社会发展至今,可能已经超过了3600行;而且行业与行业之间的发展前景与可能大不相同。在选择具体工作岗位之前,判断行业大势是必不可少的。As an old saying goes, there are masters and experts in every walk of life, in every industry. However, with social development, there may be more than 3,600 different industries today. Therefore, it is essential to assess the trends in industries before choosing a specific career path.

❷企业文化Corporate culture企业文化是一个组织由其价值观、信念和处事方式等组成的其特有的文化形象,是企业在日常运行中所表现出的各方各面。择业时应尽可能多地了解用人单位的企业文化,对一个公司企业文化的认同与否,将直接关系到日后工作的状态与成果。

Corporate culture is the unique cultural image of an organization composed of its values, beliefs and ways of doing things. It is reflected in all aspects of the daily operation of the enterprise. When it comes to choosing a job, we should learn as much as possible about the employer’s corporate culture. Whether we recognize the corporate culture or not will affect work efficiency and achievements.

❸职业发展Career development就职的岗位及企业,是否符合自身的职业发展规划,也是择业的重要考量标准。此外,企业能否为企业员工提供专业知识、能力和技术的教育培训,应被纳入考量范围;因为这关乎员工目前及将来的工作技能与潜力,以及员工个人职业道路的探索、建立、取得成功和成就的终身职业活动。

Whether the position and the company you work for are in line with your career development plan is also an important criterion for choosing a job. In addition, whether the company can provide employees with professional knowledge and technical training should be taken into consideration. Because it is related to the work skills and potential that the employees need at present and in the future, as well as the employee’s career path consisting of career exploration, career establishment and professional achievements.

综上,行业前景、企业文化及职业发展都是在择业时值得考量的几个方面